MOL Zöldövezet Program

Örömmel tájékoztatjuk, hogy a MOL Nyrt. által meghirdetett  MOL Zöldövezet Program 2015. című felhívására. A pályázaton elnyert pénzből őshonos növényeket, kerti eszközöket és a megvalósításhoz szükséges alapanyagokat lehet vásárolni. De lehet fordítani takarításra, szeméttárolók illetve szelektív hulladékgyűjtők létesítésére, felújítására, valamint biciklitárolók, padok, asztalok kihelyezésére vagy környezetbarát felújítására is.

 

Jelen pályázatban a szervezet tulajdonában lévő területen szeretnénk közösségi teret kialakítani, illetve továbbfejleszteni, szépíteni. Ennek keretében a MOL honlapján közzétett őshonos növényeket szeretnénk beszerezni mintegy 450.000 ft értékben,valamint padok, asztalok  és egy kisebb pergola alapanyagát 250.000 ft összegben.A terület 26.000 nm és terveink szerint további bővítést is szeretnénk.

A terület a település frekventált helyén található, vallási turizmus mentén helyezkedik el. A területet 2009. évben vásárolta meg az egyesületünk magánszemélyektől több lépésben annak érdekében, hogy a településen egy igazi élő közösségi tér jöjjön létre, amit mindenki a magáénak érezhet. A közösségi terünket folyamatosan igyekszünk fejleszteni. Jelenleg a tér Tündérkert részét füvesítettük be önerőből, mintegy 500nm-es területen.

Most a Tündérkerthez vezető sétány kiépítésén dolgozunk, melyben a jelen pályázat keretében pályázni kívánt növényeket szeretnénk elültetni. Az a rész a park központi része lesz  reményeink szerint, ahol a fajtamegmentő programnak ( Tündérkert) szánunk nagy szerepet. Ehhez illeszkedne jelen programban a további őshonos növények telepítése. Elsősorban cserjéket és fiatalabb facsemetéket igyekeztünk választani a költséghatékonyság érdekében. Emellett a pihenést szolgáló padok és asztalok , valamint egy db pergola alapanyagának beszerzését tervezzük. A növények ültetéséhez az egyesület a meglévő önkéntes bázisára számíthat, valamint a települési intézményrendszerre. (önkormányzat,óvoda, iskola) Az ültetést 2016. tavaszán- időjárás függvényében március végén kezdenénk meg, az előre a lakosokkal közösen megtervezett alaprajz alapján.A kerti bútorokat  helyi szakemberek bevonásával tervezzük megépíteni, akik már szintén felajánlották önkéntes munkájukat .
A  munka elvégzésekor  várhatóan 2016. május közepe- rendezvény keretében, sajtó meghívásával mutatnánk be az elért eredményeket, megköszönnénk mindenkinek a munkáját, támogatását.

http://www.molzoldovezet.hu/felhivas