BEMUTATKOZÁS

2013 júliusában alakultunk, akkor még 9 fővel működtünk. Egy év elteltével létszámunk 23 főre bővült.  Az ifi klub létrehozása kistérségi kezdeményezésre történt, melynek célja egy ifjúsági közösségi tér megteremtése volt. A helyet számunkra a Szabolcsi Fiatalok a Vidékért Egyesület biztosítja a mai napig. A fiatalok ide térhettek be péntek esténként, és teljesen díjmentesen használhatják a rendelkezésre álló, a szabadidő tartalmas eltöltésére szolgáló eszközöket (társasjátékok, csocsó, darts, trambulin, internetezési lehetőség).
A térségi program lejártával is ragaszkodtunk az ifi klubhoz, kértük Judit nénitől, hogy tovább működhessünk. A felnőtt felügyelőkkel (Katival, Hajnival, Erika nénivel és Melinda nénivel) a  kapcsolatunk barátinak mondható. Velük együtt hétről-hétre nagyon sok programot szervezünk magunknak: sütünk-főzünk, filmet nézünk, karaokézunk, táncolunk, activityzünk, születésnapot, névnapot ünneplünk stb.
A kistérség szervezett számunkra drog prevenciós programot, melyre havi egy alkalommal került sor. Minden előadáson teljes létszámmal részt vettünk, ahol nagyon fontos dolgokat tanultunk meg a kábítószerekről és veszélyeikről. Tavalyi évben több alkalommal kirándultunk, strandoltunk, sőt még egy térségi ifjúsági táborba is eljutottunk.

A kis társaságunk nagyon ragaszkodik egymáshoz és az ifi klubhoz, reménykedünk benne, hogy minél tovább működhetünk ifjúsági klubként. Van egy tiszteletbeli ifisünk is, Iringó, aki három éves kora óta minden pénteken ott van velünk, természetesen anyukája kíséretében, Iringó lett az ifisek szíve csücske.

Tavaly augusztusban lehetőség nyílt rá, hogy egy, a nyírbátori Kistérség által szervezett táborba eljuthatott a kis csapatunk, ahol megismerkedtünk más települések ifjúsági klubjaival. Két településsel, Nyírbogáttal és Nyírderzzsel a mai napig tartjuk a kapcsolatot, időnként ellátogatunk hozzájuk, és meghívjuk őket az általunk rendezett programokra. Ezek az összejövetelek tartalmas szórakozást nyújtanak mindannyiunk számára, ezért szeretnénk minél több helyi fiatalt is bevonni programjainkba, összefogni őket.
Az ifi klub keretein belül ismertük meg az önkéntesség fogalmát és tapasztaltuk meg azt, milyen jó ha minket is bevonnak egy - egy program megszervezésébe. Teljesen új élmény volt számunkra is, pl. amikor ránk bíztak több helyi rendezvény hangosítását, illetve amikor ingyenes kacsaosztást szervezett az egyesület és még éjszaka is mentünk segíteni kacsát pakolni. Emellett betonelemeket pakoltunk, udvart takarítottunk, az elmúlt hetekben pedig gyerekek táboroztatásában éjszakai műszakot vállaltunk. Mindezt szívesen csináltuk. Ez például az ifi klub megalakulása nélkül nem történt volna meg.

Ez év májusában benyújtottuk életünk első önálló pályázatát, melyet a Nemzeti Művelődési Intézet a fiatalok közösségek számára hirdetett meg Leleményes Hőseink címmel.  Judit néni adta az ötletet, Hajni pedig segített a pályázatot megírni, a hősünk pedig Melinda néni volt. Nagyon büszkék vagyunk magunkra, hiszen a beérkezett 600 pályamunka közül kategóriánkban elsőként végeztünk. Pályázatunk címe: B.U.G.I. ( Bulizz! Utazz! Gyűjts élményt! Ismerkedj! ) Önkéntes Nemzetközi Ifjúsági program Nyírgyulajban, melynek célja testvértelepülési kapcsolat kialakítása a határon túli Koltó településsel.

Az elmúlt közel két év elég volt arra, hogy úgy érezzük, hogy többre vagyunk hivatottak, mint egy egyszerű ifjúsági klub, és szeretnénk új kapcsolatokat keresni, testvérszervezeteket találni, akikkel közös programokat szervezhetnénk, egymást meglátogatva tapasztalatot cserélnénk, egymás hagyományait megismerni, példát mutatva más ifjúsági szervezeteknek, és a helyi fiataloknak.

Ezt a szemléletet szeretnénk továbbadni, és jó példával szolgálni a nyírgyulaji fiataloknak.

 

 

 

 

A Leleményes Hőseink pályázat díjátadó ünnepségén

 

 

 

Első Mikulás bulink 2013. decemberében

 

Ifitábor 2014. augusztusában