Aktualitás

2019. augusztus 23-25-én Szerbiában jártunk. Az Aracs-95 Egyesület projektpartnerei voltunk a Békepiknik Európáért elnevezésű rendezvényen.

Az első nap során megismerkedtünk Törökbecse (Novi Bečej) település néhány látnivalójával. Felkerestük a kultúrközpontot, ahol megtekintettük a helytörténeti tárlatot, sétáltunk a Tisza partján, és megismerkedtünk a központban található templomokkal. Ezt követően Szekeres Ildikó előadása következett, aki a szegedi Europe Direct irodából érkezett és Szerbia tagjelölti státusáról beszélgetett velünk. Ismertette a csatlakozási folyamat egészét, illetve azt, hogy Szerbia most éppen hol tart és mik a kilátásai az Unióhoz való csatlakozást illetően.

Közben egy jótékonysági gyűjtés is zajlott, melybe a mi csapatunk is beszállt – ruhaadományokat vittünk, melyeket majd a helyi Vöröskereszt juttat el a rászorulóknak. Este partnerségi bemutatkozások zajlottak, mely során a SzaFi is ismertette tevékenységét és sikereit. Az udvaron az euró-érmék grafikai dizájnjából nyílt egy kis kiállítás, amely által megismertük a közös pénz rövid történetét és az 1 és 2 Eurós érmék dizájnját.

Szombaton délelőtt egy történelmi kitekintés a délszláv konfliktusról szólt, mely a ’90-es években pattant ki. Majd azok meséltek erről az időszakról, akik átélték. Megrázó és elborzasztó történetek hangzottak el, amelyek szemléletesen mutatták be az inflációt, az állampolgári jogok védelmének csődjét, a nélkülözéseket és az egyes közösségeken belüli veszteségeket. Azt hiszem, egész csapatunk nevében kimondható, milyen jó az, hogy nálunk ilyesmi már rég nem fordult elő.

A délutáni program során szintén a béke jegyében telt: ekkor közösen kirándultunk Aracsra, megismertük az itt található pusztatemplom történetét. Majd közösen egy békejelet alkottunk a pázsiton. A gyerekek itt egy érzékenyítő workshopon vettek részt, melynek az egymásra figyelés és a másik elfogadása volt a témája.

Törökbecsén ekkor zajlott a Velika Gospojina fesztivál, ami jó lehetőséget kínált a szórakozásra, a különféle koncertek és más kultúrprogram élvezésére. Este a közös vacsora után egy sörkóstolóval zártuk a napot, amely során megismerkedtünk a bánáti kézműves sörökkel.

Vasárnap a reggeli után közösen ellátogattunk a közeli Sóskopó (Slano Kopovo) természetvédelmi rezervátumba. A Tisza eme holtága rendkívül érdekes, mivel nyaranta teljesen kiszárad, de az őszi-téli csapadékos időben megtelik vízzel. Megtekintettük a terület növényvilágát és madárlesre is alkalom kínálkozott. Majd a partnerség képviselői aláírták itt az együttműködési szerződést. A közös ebéd után elbúcsúztunk, majd hazafelé vettük az irányt.

Újra meggyőződtünk arról, hogy milyen körülményes tud lenni a határátlépés – a közösségi oldalak információi szerint a Tiszasziget-Gyála kishatáron 6-7 órás várakozás volt kilátásban, így inkább Románián át hagytuk el Szerbiát és tértünk haza Magyarországra.

A projektet az Európai Bizottság támogatta az Európa a Polgárokért program keretén belül. Örülünk, hogy a részesei lehettünk.